TÉNYEK ÉS TÉVHITEK
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 C fokon elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.
A tojásfogyasztás legnagyobb hányadát a tyúktojás teszi ki.
A tojás három fő részből áll: héj, sárgája és fehérje. Héja fehér vagy barnás színű, ami ellentétben a közhiedelemmel, nem a tápos és házi tyúk közötti különbséget mutatja. A tojás héjának a színe egyrészt a tyúk fajtájától, másrészt az etetésétől is függ, de a tojás minőségét tekintve teljesen lényegtelen. A tojás sárgájának a színe is változik a takarmányozás függvényében. A zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnásra, a kukorica pedig mélysárgára színezi.
A tyúktojás fehér vagy barna színe a tyúk fajtájától függ, de tápértékük nem különbözik. A tojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja. A tojás nagysága elsősorban fajtafüggő, de a jércetojások kisebbek, majd a tyúk súlyának emelkedésével a tojás nagysága is növekszik 3 éves korig.
A tojásokat súlyuk szerint osztályozzák:
magyar (és európai) amerika
Kicsi (S) - 53 43 - 53 Small
Közepes (M) 53 - 63 50 - 57 Medium
Nagy (L) 63 - 73 57 - 64 Large
Nagyon nagy (XL) 73 - 64 - 70 Extra large